haber görseli

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, kasko sigortasında artan maliyetler nedeniyle yüzde 20 fiyat artışı olacağını söyledi

Axa Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, kur ve enflasyonun hasar maliyetlerini yukarı çektiğini, buna araç bedellerindeki artış da eklenince kaskoda fiyatın yüzde 15 arttığını belirterek, “Önümüzdeki sene ise yüzde 20’ler civarında prim artışı olabilir” dedi.

AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, kasko sigortasında artan maliyetler nedeniyle yüzde 20 fiyat artışı olacağını söyledi. Ölken, bu yılın ekim ayında, geçen yılın aynı dönemine oranla hasar maliyetlerinin döviz kurundaki artış yüzünden yüzde 55 arttığını belirterek, hasarların yüzde 60-65’nin yedek parçadan oluştuğunu ve dövizdeki artışın yedek parça fiyatlarını ciddi artırdığını kaydetti. Bu yılın başından itibaren ise kaskoda maliyet artışının yüzde 40’ı bulduğunu savunan Ölken, “Geçen yılın ekim ve aralık aylarında itibaren maliyetler artmaya başladı. Bunun da fiyatlara yansımayacağını düşünmek gerçekçi değil. Ama fiyatları biranda yükseltemezsiniz. Yavaş yavaş yansıtmak durumundayız, çünkü tüketiciyi korumak zorundayız. Bence fiyat konusunda sigorta sektörü, tüketiciye destek oluyor” dedi.

Yavuz Ölken, haziran ayında kasko sigortasından şirketlerin teknik zarar ettiğine de değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Haziran’da zarar vardı; üzerine enflasyon ve kur etkisini koydunuz mu; eylül ayından itibaren kaskoda kademeli olarak fiyat artışı tüketicilere yansımaya başladı. Bunun da 2019’un ilk çeyreğine kadar süreceğini düşünüyorum. Tabii sadece maliyet artışı değil, araç bedelleri de yükseliyor ve buna paralel primler de artıyor. Araç bedelleri yukarı çıktığında zaten parça ve tamir maliyetleri de artıyor. Bunlar birbirlerini tetikleyen unsurlar.