haber görseli

Maliye Bakanlığı, hem KOBİ’leri hem de piyasayı rahatlatacak alacak sigortasının detaylarını belirleyerek sigorta şirketleri ile paylaştı

KOBİ’ler alacaklarını sigortalatacak, sigorta poliçesini bankaya teminat olarak gösterip, işletme kredisi alabilecek. İki yıldır gündemde olan ve KOBİ’leri, alacaklarını tahsil edememe riskine karşı koruyacak olan alacak sigortasında sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı, hem KOBİ’leri hem de piyasayı rahatlatacak alacak sigortasının detaylarını belirledi ve sigorta şirketleri ile de paylaştı. Buna göre yeni modelin adı, Devlet Destekli Alacak Sigortası olacak. Uygulama yeni yılla birlikte başlayacak.Hürriyet Gazetesi'nden Noyan Doğan köşesinde konuyla ilgili ayrıntılara yer verdi. İşte Noyan Doğan'ın konuyla ilgili yazısı..

HALK SİGORTA YÖNETECEK

Peki, alacak sigortası nasıl işleyecek ve kimler sigorta yaptıracak? Detaylarını paylaşayım. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) benzeri bir modelle, Devlet Destekli Alacak Sigortası adı altında, sigorta havuzu kurulacak. Sigorta havuzunu, Hazine ve Maliye Bakanlığı kuracak ve denetimini yapacak. Sigortanın primlerini de yine Bakanlık belirleyecek. Ancak havuzun yönetimini Halkbank’ın iştiraki olan Halk Sigorta üstlenecek. Yani, alacak sigortası havuzunu Halk Sigorta yönetecek. Nasıl ki, sigorta şirketleri bugün TARSİM’in tarım sigorta poliçesini, Doğal Afet Sigortaları Kurumunun (DASK) zorunlu deprem sigortasını satıyorsa; alacak sigortasının da satışını yapacak. Tüm sigorta şirketleri bir anlamda aracı olacak. Alacak sigortası poliçesini satacak, aldığı primi kurulacak olan Devlet Destekli Alacak Sigortası havuzuna aktaracak; bu işten de belli bir komisyon kazanacak.

İŞTE YENİ MODEL

- Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Devlet Destekli Alacak Sigortası havuzu kurulacak.

- Sigorta havuzunun yönetimini Halkbank’ın iştiraki olan Halk Sigorta üstlenecek.

- Sigorta şirketleri poliçe satışında aracı olacak.

- Uygulama yeni yılla birlikte başlayacak.

- Alacak sigortasının primlerini devlet belirleyecek.

- Hasar sigorta havuzundan karşılanacak.

- Prime, devlet desteği olmayacak ancak devletin hasar ödenmesinde desteği olacak.

- Yıllık cirosu 125 milyon TL’ye kadar olan KOBİ’ler sigorta yaptırabilecek.

- KOBİ’ler sigorta poliçesini bankalara teminat mektubu olarak verecek.

NASIL YAPTIRACAKSINIZ?

- Örneğin, tekstil alanında faaliyet gösteren KOBİ’siniz ve 30 milyon TL’lik mal satacaksınız. Üretiminizi de 10 ayrı şirkete satacaksınız. Önce, faturalı alacaklarınızı sigorta şirketine beyan edeceksiniz. Sigorta şirketi tüm bilgileri Sigorta Bilgi Merkezi’ne (SBM) iletecek. SBM, bilanço, mali durum, kredibilite gibi detaylı inceleme yaparak, skorlama yapacak ve bu skoru sigorta şirketine iletecek. Sigorta şirketi de bu skorlamaya göre size sigorta limitleri tahsis edecek. Daha açık bir anlatımla, sigorta şirketi size, ‘şu şirkete 15 milyon TL’ye kadar mal satabilirsin, sigortalarız’ diyecek; kimi şirket için de ‘şu şirkete 500 bin liraya kadar olan alacağını sigortalarız’ diyecek.

Haber Detayı İçin Tıklayınız